In het kort

Kwijtschelding houdt in dat u de gemeentelijke belastingen en heffingen of een deel daarvan niet hoeft te betalen.

U kunt het formulier voor aanvraag van kwijtschelding printen of per post aanvragen.

De werkzaamheden rond de gemeentelijke belastingen worden uitgevoerd door de gemeente Veenendaal. Ook de kwijtschelding wordt door Veenendaal geregeld. In het belastingloket vindt u de contactgegevens van Veenendaal.

Wat te doen?

Als u de gemeentelijke belastingen en heffingen niet kunt betalen, vraagt u de gemeente om kwijtschelding. De gemeente bepaalt dan of u kwijtschelding krijgt van de belastingen en heffingen of een deel daarvan.

Nadat u de belastingaanslag hebt ontvangen, kunt u een kwijtschelding aanvragen bij de gemeente. U kunt het beste zo snel mogelijk na ontvangst van de aanslag een verzoek om kwijtschelding indienen. Deze mogelijkheid vervalt 3 maanden nadat u de (laatste termijn van de) gemeentelijke belastingen hebt betaald. Vraagt u de kwijtschelding aan nadat u al één of meer termijnen belasting betaald hebt, dan vraagt u in feite om terugbetaling.

Het formulier voor een aanvraag van kwijtschelding kunt u downloaden. U vindt het formulier door hierboven op Formulieren te klikken.

Geen automatische kwijtschelding meer

Voorgaande jaren kregen sommige inwoners automatisch kwijtschelding. Dit beleid is gewijzigd. Vanaf 2020 wordt geen atuomatische kwijtschelding verleend.

Afwijzing

Als u geen kwijtschelding van de gemeente krijgt, bijvoorbeeld omdat uw inkomen te hoog is, kunt u ook uitstel van betaling aanvragen. U kunt ook in bezwaar (en beroep) gaan tegen de afwijzing van uw verzoek om kwijtschelding.

Wat heb ik nodig?

  • bewijzen van uw inkomen
  • bewijzen van uw vermogen
  • bewijzen van uw schulden