Flexwonen voor jongeren

Op het veldje tussen het Binnenveld en de Vendelier zijn 8 wooneenheden gebouwd. Deze woningen mogen hier 15 jaar staan. 4 van deze 8 woningen zijn aan alleenstaande statushouders toegewezen. De overige 4 zijn voor jongeren tussen de 18 en 23 jaar, die daarvoor al Renswoude woonden.

Deze woningen zijn voor jongeren die maatschappelijk betrokken zijn en die zich willen inzetten om de statushouders te helpen met integreren in de Renswoudse samenleving.

plattegrond van een rechthoekige ruimte met daarin een aparte ruimte voor douche en toilet

De woningen

Deze woningen zijn studio’s, met een eigen keuken, wc en badkamer en een eigen voordeur waardoor het mogelijk is huurtoeslag aan te vragen. De huurprijs blijft onder de “jongerengrens” (€ 442,46) voor de huurtoeslag.

De keuken beschikt over een inductiekookplaat en een afzuigkap. Je moet zelf een koelkast en wasmachine aanschaffen. Verder is er één woon/slaapkamer. Op de afbeelding zie je een impressie van de indeling. We verwachten dat de oplevering van deze woningen in oktober 2022 plaatsvindt.

De voorwaarden

Om voor zo’n studio in aanmerking te komen moet je tussen 18 en 23 jaar zijn. Daarnaast is het belangrijk dat je woonachtig bent in Renswoude en dat je ingeschreven staat bij Huiswaarts.nu. De woningen worden NIET via Huiswaarts geadverteerd maar je inschrijving is om aan te tonen dat je zelf al op zoek bent (geweest) naar zelfstandige woonruimte.

Huurovereenkomst

Je tekent met ons een huurovereenkomst voor 5 jaar, in de vorm van een Jongerencontract. Voor jou betekent dat, dat je 5 jaar meettijd extra opbouwt bij Huiswaarts en aan het eind van je contract dus makkelijk(er) andere woonruimte kunt vinden. Voor ons betekent een Jongerencontract dat wij de woning opnieuw aan een jonge starter moeten aanbieden als jij deze verlaat. Wil je binnen de vijf jaar de woning verlaten, dan kan dat. Je hebt een maand opzegtermijn. 

Tegenprestatie

Om voor een studio in aanmerking te kunnen komen vragen wij om een tegenprestatie. De statushouders volgen uiteraard een verplichte inburgeringscursus via de gemeente. Wij vragen jou om je in te zetten voor je buren en hen een handje te helpen in het meedoen en bij het “thuisraken” in ons dorp. Je kunt daarbij denken aan regelmatig een praatje maken, hem/haar introduceren bij een vereniging of sportclub en wegwijs maken in ons dorp.

Extra informatie

Om je goed te informeren over dit project plaatsen we hier regelmatig nieuwe informatie. Zo is er een kort filmpje gemaakt. Hierin wordt door verschillende mensen uitgelegd wat je kunt verwachten van de statushouders en hoe je daarbij ondersteund kunt worden.
De inschrijftijd is inmiddels voorbij maar de informatie uit het filmpje is actueel.
Kijk hier naar het filmpje op Youtube.
 

Betrokkenen

Natuurlijk zijn bij een project als dit meerdere organisaties betrokken. Vluchtelingenwerk, Stichting Welzijn en Ondersteuning, de gemeente, Bibliotheek Z.O.U.T.  en het Woningbedrijf werken samen met de jongeren om dit project tot een succes te maken.