Ook in 2023 krijgen inwoners van Renswoude met een laag inkomen energietoeslag. Dit geldbedrag is beschikbaar voor huishoudens met een inkomen tot 150% van de bijstandsnorm. De minimumleeftijd voor energietoeslag is 21 jaar. Energietoeslag aanvragen kan vanaf 22 december tot 1 april 2024.

Hoeveel is 150% van de bijstandsnorm?

Het bedrag hangt af van uw leeftijd en uw leefsituatie. Heeft u een partner? Dan kijken we naar het inkomen dat u samen heeft. Hieronder ziet u per situatie het maximale netto inkomen per maand:

  • 21 jaar tot pensioengerechtigd en alleenstaand of alleenstaande ouder/verzorger: € 1.733,-
  • 21 jaar tot pensioengerechtigd en gehuwd/samenwonend: € 2.476,-
  • Pensioengerechtigde leeftijd en alleenstaand: € 1.934,-
  • Pensioengerechtigde leeftijd en gehuwd/samenwonend: € 2.627,-

Hoe hoog is de energietoeslag in 2023?

De energietoeslag 2023 is:

  • € 800,- voor huishoudens die ook de energietoeslag 2022 hebben ontvangen
    of
  • € 1.300,- voor huishoudens die de energietoeslag 2022 niet hebben ontvangen

U hoeft de energietoeslag nooit terug te betalen aan de gemeente!

De energietoeslag is belastingvrij

De energietoeslag is een netto bedrag. U betaalt hierover geen belasting. Dat betekent dat het bedrag géén gevolgen heeft voor het recht op en de hoogte van de bijstandsuitkering, de huur-, zorg- of kinderopvangtoeslag. Ook niet voor de hoogte van eigen (inkomensafhankelijke) bijdrage in de zorg.

Krijg ik energietoeslag en hoe vraag ik het aan?

Of u energietoeslag krijgt en wat u daarvoor moet doen, leest u hieronder per situatie:

Ik heb een bijstandsuitkering, IOAW-, IOAZ- of een AIO-uitkering

U hoeft niets te doen. De energietoeslag maken we uiterlijk 22 december 2023 over op uw bankrekening. Dit geldt alleen voor personen vanaf 21 jaar.

Ik heb geen bijstandsuitkering, IOAW-, IOAZ- of AIO-uitkering, maar heb wel de energietoeslag 2022 gehad

Wij hebben uw inkomen getoetst bij het Inlichtingenbureau. U krijgt voor 15 december een brief. Als uw inkomen is goedgekeurd door het Inlichtingenbureau, dan maken wij het bedrag van € 800,- uiterlijk 21 december 2023 over op uw bankrekening.

Ik heb geen bijstandsuitkering, IOAW-, IOAZ- of AIO-uitkering, maar wel een Grebbepas en heb de energietoeslag 2023 nog niet aangevraagd

Bent u 21 jaar of ouder? Vraag de energietoeslag dan aan via de website www.grebbepas.nl. Nadat uw aanvraag is goedgekeurd, ontvangt u binnen 6 weken het geld op uw bankrekening.

Ik heb geen bijstandsuitkering, IOAW-, IOAZ- of een AIO-uitkering en geen Grebbepas, maar heb wel een inkomen lager dan 120% van de bijstandsnorm

Bent u 21 jaar of ouder en heeft u een (gezamenlijk) maximaal netto inkomen van maximaal 120% van de bijstandsnorm? Dan kunt u energietoeslag aanvragen. Ga naar de website GezondVerzekerd.nl, vul daar uw algemene gegevens in en kies hoe u uw inkomensgegevens wilt uploaden. Dat kan met DigiD of met OCTO. Nadat uw aanvraag is goedgekeurd ontvangt u binnen 6 weken het geld op uw bankrekening.

Ik heb geen bijstandsuitkering, IOAW-, IOAZ- of een AIO-uitkering, geen Grebbepas, maar heb wel een netto inkomen tussen de 120% en 150% van de bijstandsnorm

Bent u 21 jaar of ouder? En heeft u een inkomen van maximaal 150% van de bijstandsnorm. Dan kunt u energietoeslag aanvragen. Ga naar de website GezondVerzekerd.nl, vul daar uw algemene gegevens in en kies hoe u uw inkomensgegevens wilt uploaden. Dat kan met DigiD of met OCTO. Nadat uw aanvraag is goedgekeurd ontvangt u binnen 6 weken het geld op uw bankrekening.

Ik ben student

Studenten hebben geen recht op de energietoeslag 2023 van de gemeente. Misschien heb je wel recht op een tegemoetkoming van € 400,- vanuit de DUO. Kijk voor de voorwaarden en meer informatie op de website www.duo.nl/energie

Heeft u vragen?

Bel met bureau minimaregelingen. Zij zijn op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 15.00 uur op telefoonnummer (033) 30 35 460. Of stuur een mail naar renswoude@minimaregelingen.nl. U krijgt snel antwoord!

Hulp nodig bij het aanvragen?

Vindt u het moeilijk om de toeslag zelf aan te vragen? Neem dan contact op met de Formulierenbrigade. Zij helpen u gratis bij het invullen van het aanvraagformulier. Hiervoor kunt u contact opnemen met Rianne van Ginkel, zij is bereikbaar via 06 516 475 25 of via r.vanginkel@swo-sr.nl.

Betalingsproblemen

Kunt u nu al uw energierekening niet meer betalen? Heeft u misschien schulden? Bel het Budgetloket 0318 538 830 of stuur een mail naar budgetloket@veenendaal.nl. Zij kunnen ook u als inwoner van Renswoude helpen met uw geldzaken. 

Energie besparen

Wilt u energie besparen maar weet u niet goed hoe of wat mogelijk is? De gemeente komt graag met u in contact om u hierbij te helpen. Kijk voor tips en energie bespaar-acties op www.energiesamenfoodvalley.nl/besparen/ of neem contact op met het Energieloket van de gemeente Renswoude op 0318 578 150.