Heeft u het ooit zo Z-O-U-T gegeten? Voor taal geldt: ‘als je leest, weet je meer.’ Maar dan moet je wel begrijpen wat er staat. Niet iedereen is even behendig met lezen en schrijven. En niet ieder boek is even gemakkelijk om te lezen. Ik heb dit zelf ervaren bij de dichtbundel van Martinus Nijhof: “Lees maar, er staat niet wat er staat”. Het is een poëziebundel en dat vereist ook lezen ‘tussen de regels door’. Wat dat dan ook maar betekent.

portretfoto van J Dirven

Vroeger haalde je een boek bij de bieb. Ik herinner me een saaie ruimte vol met kleurloze boekenkasten. Later verschenen de cd’s en dvd’s met documentatie, opvoedkundig materiaal en leerstof informatie. Maar de tijd heeft in de bieb niet stil gestaan...Overheid en gemeenten hebben het belang van taalontwikkeling onderstreept in de Nationale Omgevingsvisie 2020. De noodzaak wordt des te duidelijker, als we zien dat 2,5 miljoen (15%) mensen in Nederland laaggeletterd zijn en er 4 miljoen digitaal beperkt zijn. De digitalisering heeft invloed op de fysieke leefomgeving en daarmee is er werk aan de winkel. De overheid heeft aan de gemeenten de taak opgelegd laaggeletterdheid op te sporen en aan te pakken binnen de doelgroepen Jeugd, Ouderen en Statushouders. De bibliotheek leek hiervoor de aangewezen plek om deze taak op zich te nemen.

De bibliotheek vervult een verrassende veelheid van activiteiten. Zoals een ‘dorpshuiskamer’, een sfeervolle ambiance om jong en oud te ontmoeten. Ook moet er ruimte zijn om rustig te kunnen studeren of werken met het accent op ‘digitaal én fysiek’. De bieb wil ruimte bieden om je betrokken te voelen bij je leefomgeving. Door meer in contact te staan met je leefomgeving helpt dit ook om eenzaamheid te voorkomen. De bieb wil ‘socializen’ met een kopje koffie faciliteren en (interactieve) activiteiten  aanbieden zoals cursussen, workshops, Zoute inval, Taal- en Digitaalhuis, Boekstart en hulp bij contact met organisaties en overheid.

Ik heb mijn beeldvorming over de bibliotheek volledig bijgesteld. Met de opsomming van activiteiten voor de bibliotheek van de toekomst leidt dit wellicht in de toekomst tot een verzamelgebouw met vele, vele functies en voor vele, vele doelgroepen.
‘Wacht maar, er staat straks misschien wel wat er staat’

Jos Dirven, wethouder