In onze maatschappij is het heel normaal dat er allerlei adviesraden zijn die de overheid adviseren. Dat is niet alleen landelijk, maar ook op lokaal niveau in Renswoude. 

portretfoto van c eskes

Voorbeeld daarvan is de rekenkamer Vallei en Veluwerand, die de gemeenteraad (op verzoek) adviseert. Ander voorbeeld is de Adviesraad Sociaal Domein. De ASD is een zelfstandig adviesorgaan dat bestaat uit een groep inwoners uit onze gemeente.  De leden van de ASD zijn vrijwilligers, die gevraagd en ongevraagd advies kunnen uitbrengen aan de gemeente op het terrein van het sociaal domein. Recent heeft de gemeente advies gevraagd bij het tot stand komen van het beleidsplan sociaal domein in Renswoude en bij de aanbestedingen van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO: o.a. huishoudelijke hulp, dagbesteding, etc.) en de Valleihopper (vraagafhankelijk vervoer). 

De ASD is een club van dorpsgenoten, onafhankelijk van de gemeente of organisaties, onder leiding van voorzitter Loes Bernaert. De ASD geeft goede en praktische adviezen en levert zo een belangrijke bijdrage aan onze dorpsgemeenschap. Ik kan uit eigen waarneming melden, dat er ook echt iets met deze adviezen gedaan wordt. Via deze column zet ik de ASD daarom graag een keer in het zonnetje. Naast complimenten is er ook een zorg bij de adviesraad: die zorg betreft met name de diversiteit van het team. Om in de adviesraad een goede afspiegeling van de Renswoudse bevolking te hebben, zou het goed zijn als een aantal jongeren gaan deelnemen. Ben jij geinteresseerd of ken je iemand die dit wil oppakken, meld dit dan bij Loes Bernaert via  loes.bernaert@gmail.com.

Een gemeentelijke organisatie, zeker een kleine organisatie als Renswoude, is gebaat bij goede adviezen. Maar het is ook een taak van de gemeente om adviezen te geven aan haar inwoners. Zo was ik op 27 februari ’s avonds bij een informatiemarkt duurzaamheid. Dat was een goed bezochte bijeenkomst waar inwoners zich konden laten adviseren over isoleren en besparen en over de verschillende manieren waarop woningen kunnen worden verwarmd zonder gebruik van fossiele brandstoffen. Als u dit gemist hebt, kunt u deze adviezen ook krijgen in de energiecaravan die iedere 5e en 15e dag van de maand op het dorpsplein staat. De energiecoaches Teun van Roekel en Theo van der Hek staan daar voor u klaar met gratis advies in uw persoonlijke woonsituatie. Voor meer info en het maken van een afspraak ga naar www.energieloketrenswoude.nl of bezoek de caravan op het dorpsplein.  

Of het nu gaat om advies ontvangen of advies geven, uit bovenstaande blijkt dat goede raad niet duur hoeft te zijn…  

Kees Eskes, wethouder samenleving, wonen en duurzaamheid.