Op dinsdag 5 april om 15:00 openden Petra Doornenbal-van der Vlist en Mirjam Bekker-Stoop (directeur van stichting Open mind) de expositie ‘WIJ…doorbreken de cirkel van geweld’ op het Dorpsplein. ‘WIJ…doorbreken’ is een reizende expositie, die later volgt in Veenendaal en Rhenen. De expositie probeert op een laagdrempelige manier huiselijk geweld en kindermishandeling bespreekbaar te maken en levert zo een bijdrage aan het uit de taboesfeer halen van dit onderwerp.

Ieder jaar zijn in Nederland 200.000 volwassenen en 119.000 kinderen slachtoffer van huiselijk geweld of kindermishandeling. Helaas blijft deze problematiek vaak (lang) onzichtbaar. Dat komt doordat het geweld zich voornamelijk achter de voordeur afspeelt en slachtoffers vaak niet zelf naar buiten treden. Juist daarom is het belangrijk dat mensen (signalen van) huiselijk geweld en kindermishandeling herkennen en hier vervolgens ook melding van maken. Daarnaast kan een kort gesprek, een opmerking, een gebaar of de simpele vraag: ‘Gaat het goed met je of wat kan ik voor je doen?’, impact hebben en er mede voor zorgen dat de vaak vicieuze cirkel van geweld wordt doorbroken.

De reizende buiten tentoonstelling ‘WIJ…doorbreken de cirkel van geweld’ bestaat uit indringende portretten en relevante verhalen van personen die de cirkel van geweld doorbroken hebben. Hiermee willen de gemeenten Renswoude, Veenendaal en Rhenen een extra impuls geven aan het voorkomen van huiselijk geweld en kindermishandeling en het herkennen en melden van signalen van deze vormen van geweld. We willen laten zien dat we geweld niet accepteren en er ook echt wat aan doen: samen doorbeken we de cirkel van geweld. We kunnen niet meer wegkijken, doen alsof het niet bestaat, of de verantwoordelijkheid hiervoor bij anderen neerleggen. Niets doen is geen optie!

De buitenexpositie is tot 26 april te bezoeken op het Dorpsplein in Renswoude. Naast de tentoonstelling, vindt er op maandagochtend 11 april een online webinar van Moviera plaats over huiselijk geweld voor vrijwilligers & professionals. Op dinsdagavond 19 april volgt in de bibliotheek in Renswoude een lezing door Anita Wix, zij kan uit eigen ervaring vertellen over geweld achter de voordeur. U bent van harte uitgenodigd om naar de expositie, het webinar en/of de lezing te komen.

Wat kunt u zelf doen als u zich zorgen maakt over iemand?

Maakt u zich zorgen over mishandeling of huiselijk geweld bij uzelf of bij anderen? Dan kunt u bellen of chatten met Veilig Thuis. Dat is gratis en kan ook anoniem.

Wanneer u vragen of zorgen heeft, kunt u ook contact opnemen met het Dorpsteam Renswoude. 
U kunt naar het algemene telefoonnummer van de gemeente bellen of per mail een melding doen.