In februari is de locatie op zaterdag geopend tussen 10.00 en 16.00 uur om zonder afspraak langs te komen. Dit geldt zowel voor de eerste, tweede vaccinatie alsook de boosterprik. Ook kinderen kunnen hier gevaccineerd worden. Na de vaccinatie wordt een Nationaal en Internationaal bewijs van vaccinatie toegestuurd.
Kijk voor actuele informatie en openingstijden op www.ggdru.nl(externe link).
 

Voormalig huisarts, Dr. J. Dirven, geeft extra uitleg over Corona, de maatregelen daaromheen en benadrukt de voordelen van vaccineren.

De Coronapandemie is agressief en hardnekkig en daarmee is deze ernstige ziekteverwekker gevaarlijker dan het griepvirus. Dit zien we aan de besmettelijkheid, ziekteverschijnselen en het aantal dodelijke slachtoffers.

Hoe kunnen we besmettingen in eerste instantie tegengaan?

Met hygiënische leefregels, goede ventilatie van ruimten en afstand houden. 

Wat zou nu de beste aanpak zijn?

Terwijl er geen ‘medicijn tegen Corona’ bestaat en de ziekteverschijnselen, de IC-bedden en sterfte al afnemen, bestaat er juist vaccinatie om jezelf en anderen definitief tegen de ziekteverschijnselen van Corona te beschermen. Maar dan moet wel iedereen meedoen, anders grijpt het virus alsnog om zich heen (zoals we al eerder hebben gezien). Bij 85% gevaccineerde personen in de bevolking beschermt het vaccin bijna allen. Maar als slechts 30% gevaccineerd zou zijn, dan zijn allen veel minder beschermd, ook de kleine groep gevaccineerden. Ongevaccineerde personen zijn meer besmettelijk voor de omgeving dan gevaccineerden.

Waarom een vaccinatie?

Het vaccin stimuleert de afweer in ons lichaam. Bij hernieuwd Coronacontact ben je meer beschermd en word je niet of minder ziek. Na een doorgemaakte infectie is ons lichaam ook meer beschermd. We kennen vaccinatie als preventieve aanpak al vanuit de vorige eeuw tegen het griepvirus, difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP) bij kinderen, bij straatverwondingen tegen het tetanusvirus of als verplichting bij diegenen die naar de tropen willen reizen.

  • Als gevaccineerde persoon ben je a veel beter beschermd en b bijna niet meer besmettelijk voor anderen.
  • Als ongevaccineerde persoon loop je a een hoger risico op de ziekte en b draag je (onwetend) het virus over op anderen.

Bij een te lage vaccinatiegraad in de bevolking komt het virus sneller terug

Recentelijk zagen we dat het Coronavirus slim is en bij een te lage vaccinatiegraad zichzelf aanpast. Dit gebeurt in een andere vorm als nieuw ‘mutant virus’. (‘Delta’ en heden de ‘Omikron’ vorm) Op deze wijze kan het virus zich toch weer verspreiden en opnieuw ziekte aanrichten. Daardoor kan er weer een nieuwe ‘golf’ ontstaan met als gevolg meer slachtoffers en een langere duur van de pandemie. De ernst van de ziekteverschijnselen neemt bij de nieuwe besmetting wél af, maar helaas niet bij ongevaccineerden. Dit zien we heden op de IC-bedden in de ziekenhuizen, die voor meer dan 90% door ongevaccineerden bezet worden.

Wat staat ons dan nu te doen? 

Hoe meer we ons laten vaccineren, hoe groter de kans dat we voor het virus én voor elkaar beschermd zijn. Degenen die zich alsnog laten vaccineren verlagen de kans op ziekte voor zichzelf. Pas dan zal bijna niemand meer ziek worden en zal de pandemie overwonnen zijn. De agressieve aard van het virus kan wel aanleiding geven tot een jaarlijkse vaccinatie eventueel in combinatie met de griepvaccinatie. Als we ons niet allemaal willen laten vaccineren, neemt het Coronavirus weer eerder de overhand via zijn mutant-vormen en kan het nog jaren gaan duren. 

Dr. J. Dirven, huisarts