‘Politie treft drugslab aan in woning’. Dit lees jij ook vast regelmatig in de krant of op internet. Drugslabs zijn gevaarlijk voor de omwonenden en het gedumpte afval brengt veel schade toe aan natuur en milieu. 

Mobiele Escaperoom Drugslab

Daarom stond op maandag 17 oktober een mobiele escape room Drugslabs in Renswoude. Op een leuke en leerzame manier kon je hier meer leren over drugs, de productie en gevolgen hiervan. 

De eerste escape-room sessie werd gedaan door burgemeester Petra Doornenbal, wethouder Henk van der Schoor en onze wijkagent Korné Ufkes. Tijdens het spel kwamen zij terecht in een echt drugslab. Zij maakten kennis met de grondstoffen, de geur van de productie van drugs, in welke tonnen drugsafval gedumpt wordt en hoe en waar je een melding van een drugslab kunt maken. Hierna was het de beurt aan belangstellenden om het spel te spelen of informatie te krijgen over het herkennen van een drugslab in je omgeving. Hieronder wat signalen:

  • Drugslabs geven een specifieke (chemische) geur af.
  • Het is onduidelijk wie of wat er bij een woning, loods of schuur naar binnen gaat en wat daar gebeurt. Je kunt er vaak niet naar binnen kijken, omdat delen van de ruimte zijn afgezet of ramen zijn dichtgeplakt. 
  • Er is voornamelijk activiteit in de avond of nacht.

Herken je één of meerdere van bovenstaande signalen of zie je andere bijzonderheden? Meld dit dan bij de gemeente of bij de politie via 0900-8844. Anoniem melden kan via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. Ga voor meer verhalen en filmpjes over (drugs)criminaliteit en ondermijning naar www.stopondermijningsamen.nl(externe link)