Daantje Kluts is de eerste kinderburgemeester van de gemeente Renswoude. Op 19 januari 2021 werd zij, op 10-jarige leeftijd, tijdens de raadsvergadering geïnstalleerd.

Daantje bekleedt het 'ambt' voor de duur van een jaar.

Werkzaamheden

In de loop van het jaar heeft Daantje heel wat verschillende werkzaamheden voor de gemeente Renswoude verricht. Zo voerde ze een gesprek met de wethouder over de aankleding en verdere invulling van het Dorpsplein, ze bracht een werkbezoek aan de wijkagent op het politiebureau in Veenendaal en ze had een rol tijdens de herdenkingsdienst met Dodenherdenking. Regelmatig denkt zij mee met burgemeester Doornenbal over vraagstukken die de jeugd raken. 

Daantje Kluts met ambtsketen van de kinderburgemeester

Ambtsketen

De ambtsketen voor de kinderburgemeester van Renswoude is speciaal voor dit doel vervaardigd door zilversmid Bregje Kruis - van Schaaijk. Alle schakels, in de vorm van kantelen van het kasteel zijn handmatig uitgezaagd en vervolgens bewerkt. De hanger met daarop een afbeelding van het kasteel wordt jaarlijks aan de achterkant gegraveerd met de namen van de kinderburgemeesters. Een unieke keten voor een unieke functie binnen de gemeente Renswoude.

uitzagen van de een schakel

Zoektocht naar de kinderburgemeester voor 2022

In het najaar start de zoektocht naar een nieuwe kinderburgemeester voor het jaar 2022. Tijdens de jaarlijkse Nieuwjaarsmarkt geeft Daantje het stokje, oftewel haar ambtsketen, door aan de nieuwe kinderburgemeester.