De Week van de Veiligheid gaat op 11 oktober van start met als hoofdthema: ‘Ben jij voorbereid op criminaliteit?’ Tijdens deze week wordt er aandacht besteed aan verschillende thema’s die met veiligheid te maken hebben.

Ook in Renswoude willen we graag dat u zich voor kunt bereiden op criminaliteit. Daarom organiseren wij een aantal bijeenkomsten voor diverse doelgroepen.

Ontmoet een echte hacker!

Ben je altijd al benieuwd geweest hoe hackers inbreken op een systeem? Schrijf je dan nu in voor een gastcollege van een echte hacker!

Voor wie: kinderen en jongeren van 8-18 jaar
Wanneer: woensdag 13 oktober van 13.30 tot 15.30 uur
Waar: ’t Podium (Nijborg 2 in Renswoude)

Aanmelden

Wil je erbij zijn? Schrijf je in door een mail te sturen naar t.van.leeuwen@renswoude.nl

Klik op het plusje voor de beschrijving van "Ontmoet een echte Hacker"

Hackers zijn internet criminelen die inbreken op je computer of mobiele telefoon om zo een virus achter te laten, mee te kijken op je webcam of geld van je te stelen. Er zijn ook hackers die nog een stap verder gaan. Zij proberen bij organisaties en bedrijven in te breken op het netwerk. Hierdoor zouden ze bijvoorbeeld het treinverkeer in heel Nederland plat kunnen leggen, persoonlijke gegevens van schoolkinderen kunnen stelen of het alarmsysteem van een bank stilleggen. Met alle gevolgen van dien...

Van 11 tot 15 oktober is er weer de ‘Week van de Veiligheid’. In deze week kan je kennis maken met een zogenaamde ‘ethisch’ hacker. Een ethisch hacker is een echte hacker, maar wordt ingehuurd door organisaties of bedrijven om expres op hun systeem in te breken. Zo kunnen ze zien of ze zich wel voldoende hebben beveiligd tegen andere hackers die wel slechte bedoelingen hebben.

Denk je dat hackers alleen maar saai achter hun computer zitten? Dan heb je het mis! Tijdens dit bijzondere gastcollege zal de ethisch hacker jullie meenemen in de spannende wereld van het hacken.

Kom nu alles te weten over hackers, stel vragen en verwonder je over wat een hacker allemaal kan. ’t Podium en de gemeente zorgen voor hapjes en limonade.

Schrijf je snel in via t.van.leeuwen@renswoude.nl en dan zien we je hopelijk woensdag 13 oktober om 13.30 uur bij ’t Podium in Renswoude.

Kan je gehackt worden door een wasmachine? En hoe weet ik dat een pop-up veilig is?

Maria Genova met haar boek Komt een vrouw bij de h@cker

Vorig jaar werden meer dan drie miljoen Nederlanders slachtoffer van cybercrime. Hoe komt dat en hoe kun je dat voorkomen? Onderzoeksjournaliste Maria Genova vertelt in een laagdrempelige en interessante digitale sessie over de nieuwste trucs van hackers waar de meeste mensen in trappen.

Voor wie: iedereen
Wanneer: woensdag 13 oktober om 19.00 uur
Waar: online

Deelnemen

Om aan de digitale sessie deel te nemen klik je op 13 oktober om 19:00 uur op de onderstaande link via de computer, telefoon of tablet:

Klik hier om deel te nemen

Klik op het plusje voor de beschrijving van de digitale sessie

De digitale sessie is interactief, met veel voorbeelden uit de praktijk en er komen veel vragen aan bod. Hoe onthoud je bijvoorbeeld tientallen verschillende wachtwoorden? Trap je in een vals Whatsapp bericht? Hoe herken je de betere nep mails? Sturen hackers ook fysieke brieven? Kan een wifi-deurbel of een beveiligingscamera toegang geven tot alles op je laptop? Hoe herken je kwaadaardige apps? Wat kun je het beste doen om je computer te beveiligen als je helemaal niet technisch bent?  

Maria Genova, bekend van de bestseller ‘Komt een vrouw bij de h@cker’ en van het jongerenboek ‘What the h@ck!’ (www.mariagenova.nl), neemt je mee naar de digitale toekomst. Daarnaast sluiten ook Iris Meerts, burgemeester Wijk bij Duurstede en Frits Naafs, burgemeester Utrechtse Heuvelrug aan bij deze sessie. 

Laat je niet hacken en noteer 13 oktober (19:00 uur) alvast in je agenda. Je kunt gesigneerde exemplaren van het boek winnen als je goede vragen stelt of als je het wachtwoord van Maria raadt.

Deze sessie wordt georganiseerd door de gemeentes Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede, Renswoude, Veenendaal en Rhenen.

Ondermijningslunch voor agrariërs

Een hennepplantage in een boerenschuur of het kassencomplex dat wordt verhuurd en waarvan de ramen zijn afgeplakt. Ondermijning is moeilijk zichtbaar, maar kan helaas ook in ons buitengebied voorkomen. Steeds vaker proberen criminelen misbruik te maken van de schijnbare anonimiteit die het buitengebied hen biedt. Als ondernemer draai je op voor schade en je bedrijf/woning kan worden gesloten.

Omdat wij willen voorkomen dat dit u gebeurt, gaan wij er graag met u over in gesprek. Tijdens deze bijeenkomst maken we het ‘onzichtbare zichtbaar’ om zo samen ondermijnende criminaliteit tegen te gaan.

Wilt u weten hoe u signalen kunt herkennen en hoe u hiervan (anoniem) melding kunt doen? Kom dan naar de ondermijningslunch, speciaal voor agrarische ondernemers.

Voor wie: agrarische ondernemers
Wanneer: donderdag 14 oktober 2021 van 12.00 tot 14.00 uur
Waar: ‘KIP van de Boer’, Biesbosserweg 14, Renswoude

Programma

  • Ondermijning tussen de weilanden
  • Korte presentatie Meld Misdaad Anoniem
  • Ervaringen wijkagent
  • Tijdens de lunch in gesprek met elkaar

Aanmelden

Zorg dat u erbij bent en meld u aan door een mail te sturen naar gaby.deruiter@hetccv.nl

Deze bijeenkomst wordt u in het kader van de Week van de Veiligheid gratis aangeboden door de gemeente Renswoude, het Platform Veilig Ondernemen Midden-Nederland en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).