Naar schatting worden in Nederland jaarlijks tussen de 90.000 en 127.000 kinderen verwaarloosd, mishandeld of misbruikt. Helaas worden nog lang niet alle gevallen van kindermishandeling gesignaleerd. Met de landelijke campagne van Veilig Thuis wordt aan ons allemaal gevraagd om onze oren en ogen open te houden voor kindermishandeling: “Doorbreek de stilte en kom in actie. Het houdt niet op, totdat jij iets doet.”

Wat wordt er verstaan onder kindermishandeling?

Kindermishandeling is niet alleen lichamelijk geweld, zoals slaan, schoppen of geweld van seksuele aard. Het is elke vorm van mishandeling die voor een kind bedreigend of gewelddadig is. Zo kan het ook gaan om geestelijke mishandeling bijvoorbeeld regelmatig uitschelden of het kind opzettelijk bang maken. Ook getuige zijn van huiselijk geweld, (emotionele) verwaarlozing en onthouden van essentiële hulp, medische zorg en onderwijs vallen hieronder.

Wat kan jij doen?

Heb je vermoedens van kindermishandeling of -verwaarlozing? Praat er over, hoe lastig dit ook is. Bel Veilig Thuis (gratis en anoniem) via 0800-2000 of chat via www.veiligthuis.nl.

Daarnaast staat ons Dorpsteam als eerste aanspreekpunt voor jou klaar voor advies en ondersteuning, als je zelf hulp zoekt of je je zorgen maakt over de veiligheid van iemand anders. Je zorgen delen is een belangrijke eerste stap en kan écht het verschil maken. Het Dorpsteam is bereikbaar op het algemene telefoonnummer van de gemeente 0318-578 150 of via dorpsteam@renswoude.nl