De energielasten stijgen, de rekening voor gas en licht gaat bij iedereen flink omhoog, soms wel met 200%. Hoe kun je nu besparen op je energie? Niet alleen voor huurwoningen, ook voor koopwoningen zijn er mogelijkheden. In uw huurwoning kan niet alles gerealiseerd worden, maar er zitten zeker tips tussen die u kunnen helpen.

Installeer een programmeerbare thermostaat

Met een slimme thermostaat kunt u op voorhand programmeren wanneer de verwarming aan en uit gaat. Zo kunt u nooit vergeten om uw verwarming uit te zetten en daarmee energie verspillen. 

Warmtepomp

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor een gasgestookte cv-ketel. Een warmtepomp werkt op elektriciteit en maakt slim gebruik van de al aanwezige warmte in een bron. Er zijn verschillende soorten bronnen waar gebruik van gemaakt kan worden: buitenlucht, waterbron of aardwarmte.

Verbruik minder water

Wanneer u minder water verbruikt, verlaagt u uw waterrekening. Wanneer u minder warm water gebruikt, verlaagt u ook uw energierekening. Uw besparing is dan dus dubbel op. U bespaart door een energiezuinige douchekop, maar ook door korter of minder vaak te douchen. Overig water bespaart u door een energiezuinige vaatwasser of wasmachine aan te schaffen en deze efficiënt te gebruiken. Wacht met aanzetten van deze apparaten totdat ze vol zitten en voorkom daarmee dat u vaker wast.

Energieleverancier

Let op de tarieven van energieleveranciers. Dit beïnvloedt niet het verbruik van uw energie, maar wel wat u maandelijks betaalt. Daarnaast heeft u met uw keus van energieleverancier invloed op het soort elektriciteit dat u ontvangt. Niet alle aanbieders van energie leveren duurzaam opgewekte stroom. Wanneer u kiest voor een groene energieleverancier, wordt de vraag naar kolen- en kerncentrales minder. Wanneer er helemaal geen vraag meer is naar grijze stroom, zullen de vervuilende centrales uiteindelijk sluiten. Dat gebeurt niet van vandaag op morgen, maar met uw keus van leverancier heeft u wel degelijk invloed op de vraagzijde van de markt.

Gebruik zonne-energie

Als u elektriciteit verbruikt, wek deze dan zelf op! Dat kan met zonnecellen op het dak van uw woning. Teveel opgewekte elektriciteit geeft u terug aan het net. Daarnaast kunt u zonne-energie ook inzetten om warm water op te wekken met een zonneboiler.