HOME  |  In de gemeente  |  Monumenten  |  Open Monumentendag 2019: een dag voor jong en oud

Open Monumentendag 2019: een dag voor jong en oud

Dit item is verlopen op 15-09-2019.

Zaterdag 14 september; De gemeente Renswoude organiseert dit jaar in nauw overleg met de Historische Vereniging Oud-Renswoude de Open Monumentendag met als thema: Plekken van plezier.  

Dorpsstraat 3, Kasteel Renswoude

Altijd al eens een kijkje in het kasteel willen nemen? Nu kan het! De keuken en blauwe salon worden tentoongesteld zodat u kunt zien hoe men hier vroeger leefde. Op het kasteelplein kan jong en oud genieten van oud-Hollandse spellen. Hoeveel punten scoor jij met ringwerpen of stokkenvangen? En kun jij hoepelen en fietsen op een velocipède, een oude fiets met één groot en één klein wiel? Bij slecht weer worden deze spellen verplaatst naar Verenigingsgebouw Rehoboth, Taets van Amerongenweg 80.

Kerkstraat 3, Koepelkerk en kerkplein

Tijdens Open Monumentendag laat de heer P. van den Hoek zijn maquette van het kasteel zien. Inmiddels is hij bezig met een gedetailleerde maquette van de Koepelkerk. Ook deze maquette is tijdens Open Monumentendag te zien in de Koepelkerk. Verder worden er rondleidingen gegeven in en rond de koepelkerk en kunnen u en jij de toren beklimmen. In de consistorie van de Koepelkerk staan diverse kunstwerken van Renswoudse kunstenaars. Ook dit past in het thema plezier, want het maken van kunst is al een eeuwenoude vorm van vermaak en plezier.  
Op het kerkplein staan oldtimertractors, een oude ingerichte woonwagen, enkele oude klassieke auto’s en een oude jeep. Ook is er een draaiorgel op een oude kinderwagen.

Dorpsstraat 40, Boerderijwoning

Deze woning wordt in de volksmond 'boerderijtje' genoemd. Het exacte bouwjaar van dit boerderijtje is niet bekend, maar volgens overlevering ouder dan de Nieuwe Buurt, waarvan het oudste blok het jaartal 1773 draagt. Achter de woning staat een schuurberg. Deze was in het begin van de 18e eeuw bij vele dorpshuizen te vinden. Er heeft onder andere een kuiper, een klompenmaker en een veldwachter in gewoond. Van 1890 tot 1925 was er een bakkerij gevestigd. Vanaf 1936 tot in de jaren 80 deed de woning dienst als boerderij en stonden er koeien en varkens in de schuurberg. De huidige bewoner, de heer J.E. de Vries stelt zijn woning en schuur open voor publiek.

Dorpsstraat 38, Oudheidkamer

De oudheidkamer is gevestigd in een van de woningen van de Nieuwe Buurt. Deze schilderachtige woningen met de huisnummer 16 t/m 38 werden tussen 1773 en 1780 gebouwd voor personeel van het kasteel. In de oudheidkamer is o.a. het volgende te zien:

  • een authentiek ingerichte huiskamer
  • een uitgebreide ‘oude’ mutsenverzameling 
  • een kast vol met kinderkleding gedragen door de opgroeiende baronnen van kasteel Renswoude
  • keukengerei uit vroegere tijden
  • oude gebruiksvoorwerpen
  • verzameling kleding en ondergoed uit vervlogen tijd
  • een vitrinekast met archeologische vondsten 

Voor de kinderen is er een quiz samengesteld. Als je ook de oud-Hollandse spellen op het kasteelplein speelt kun je kans maken op een mooie prijs!

Dorpsstraat 1a, ‘Het Witte Huisje’

In de noordoostelijke hoek van het Kasteel Park Renswoude vinden we 2 rijksmonumenten:

  • de oude timmermansschuur daterend uit 1859, thans in gebruik als woonhuis en bekend als ‘Het Witte Huisje’
  • de uit ca. 1800 daterende restanten van de oude kasteel moestuinmuur.

Na de herinrichting van het kasteelpark rond 1800 was hier de moestuin van het kasteel gesitueerd, die de kasteelbewoners voorzag van groente, fruit en bloemen. Op het in verval geraakte perceel rond het woonhuis is in 2005 een klassieke siertuin aangelegd, ingevuld met cottage gardenborders. De tuinmuur is in 1985 deels opnieuw opgetrokken, evenals een koude bak. Sinds 2017 is de familie Wingelaar eigenaar van ‘Het Witte Huisje’. Zij hebben de borders opnieuw in cottage garden stijl beplant en de moestuin weer in gebruik genomen. Voor de Open Monumenten Dag 2019 stelt de familie Wingelaar de tuinen open voor publiek.

Parkeren van auto’s kan uitsluitend op de openbare parkeerplaats bij Routepunt De Grebbelinie en/of het gemeentehuis. Vanaf daar is het 500 meter lopen naar ‘Het Witte Huisje’ (er mag dus niet in het kasteelpark geparkeerd worden). Fietsen kunnen wel in het park, net buiten de tuin in het eikenlaantje gestald worden. Honden worden niet toegelaten in de tuin.