De eenmalige energietoeslag is in juli 2022 verhoogd van €800 naar €1.300. 

 • Heeft u de toeslag van € 800 al aangevraagd of ontvangen? Dan hoeft u niks te doen. De gemeente zorgt ervoor dat u de extra compensatie van €500 automatisch krijgt.
 • Heeft u een bijstandsuitkering, IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering? Dan hoeft u ook niks te doen. U krijgt de extra compensatie van €500 automatisch van de gemeente. 

De energiekosten zijn het afgelopen jaar enorm gestegen. Bijna iedere inwoner merkt dat direct of indirect. Als u moet rondkomen van een laag inkomen, is dat een groot probleem. Daarom heeft de Rijksoverheid besloten dat mensen met een laag inkomen een energietoeslag van € 1.300,- euro kunnen krijgen.

De ontwikkelingen rondom de energietoeslag worden voortdurend gevolgd. Als gemeente proberen we hier zo snel mogelijk op te reageren.

Wat moet u doen om de toeslag te ontvangen

 • U krijgt een bijstandsuitkering;
  U hoeft niets te doen. Het eerste deel van € 800 is rond 2 mei aan u overgemaakt. De extra toeslag van € 500 volgt in oktober.
 • U heeft geen bijstandsuitkering maar gebruikt wel de Grebbepas;
  U kunt de energietoeslag aanvragen op www.grebbepas.nl/energietoeslag(externe link)
 • U heeft nog geen Grebbepas maar wel een laag inkomen;
  De Grebbepas is er voor mensen met een laag inkomen. Hierop staat een tegoed dat past bij de regelingen waar u recht op heeft. U kunt de pas aanvragen op grebbepas.nl(externe link) 
 • U wilt geen Grebbepas of heeft er geen recht op omdat uw inkomen te hoog is;
  Op de website van Gezond Verzekerd kunt u zien of u recht heeft op de energietoeslag en u kunt er een aanvraag doen. Ga naar gezondverzekerd.nl/(externe link)

Formulierenbrigade

Vindt u het moeilijk om de Grebbepas zelf aan te vragen? Neem dan contact op met de Formulierenbrigade. Zij helpen u gratis bij het invullen van het aanvraagformulier. Hiervoor kunt u contact opnemen met Rianne van Ginkel, zij is bereikbaar via 06-51 64 75 25 of via r.vanginkel@swo-sr.nl.

Hulp bij betaalproblemen

Heeft u betaalproblemen? Kunt u nu uw energienota al niet meer betalen en/of heeft u al schulden? Neem dan contact op met het Budgetloket. Zij kunnen u helpen om uw financiën weer onder controle te krijgen. Zij zijn bereikbaar via 0318-53 88 30 of via budgetloket@veenendaal.nl