HOME  |  Bestuur & organisatie  |  Persberichten  |  Renswoude sluit zich aan bij Eén tegen eenzaamheid

Renswoude sluit zich aan bij Eén tegen eenzaamheid (12-02-2021)

Wethouder Wijs heeft op 1 februari zijn handtekening gezet onder het landelijk actieprogramma Eén tegen eenzaamheid van het ministerie van VWS. Doel van het actieprogramma is de trend van eenzaamheid onder ouderen doorbreken.

Dat maakte wethouder Wijs bekend tijdens het Breedoverleg in Renswoude waarbij vertegenwoordigers van verschillende verenigingen, organisaties en kerken aanwezig waren. 

“Ik ben heel blij dat we als Renswoude aan het actieprogramma tegen eenzaamheid meedoen. Ook in Renswoude zien we eenzaamheid bij de inwoners. Tegelijkertijd is Renswoude een hechte gemeenschap waar veel inwoners iets voor een ander willen doen en betekenen, zeker als die ander eenzaam is. Samen kunnen we dat.” – aldus wethouder Wijs.

Meer dan helft van de mensen ouder dan 75 jaar in Nederland zegt zich eenzaam te voelen. In Renswoude geeft 34% van de volwassenen aan eenzaam te zijn. Onderzoek wijst uit dat eenzaamheid serieuze gevolgen kan hebben voor de gezondheid, zowel mentaal als fysiek.

Gezamenlijk de trend doorbreken

Het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid is 20 maart 2018 gelanceerd door minister Hugo de Jonge van VWS. Sindsdien doen ruim 220 gemeenten en meer dan 140 landelijke bedrijven en maatschappelijke organisaties mee. Zij hebben zich gecommitteerd om actief én gezamenlijk de trend van eenzaamheid te doorbreken.

In Renswoude is een kopgroep opgericht met daarin vertegenwoordigers van de organisaties in Renswoude. Deze kopgroep gaat een lokale aanpak uitwerken met daarin concrete activiteiten en initiatieven.   

Kijk wat jij kunt doen op www.eentegeneenzaamheid.nl.