HOME  |  Bestuur & organisatie  |  Persberichten  |  Buitengebied zonder drugslabs; (anoniem) melden helpt!

Buitengebied zonder drugslabs; (anoniem) melden helpt! (09-06-2021)

Online en op social media heb je ze misschien al gezien; banners en korte filmpjes over drugslabs op het platteland. Meld Misdaad Anoniem is samen met Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede, Rhenen, Renswoude en Veenendaal een campagne gestart om inwoners bewust te maken van de gevaren van drugslabs en om het anoniem melden van signalen onder de aandacht te brengen. Dit is nodig omdat gemeenten en politie steeds vaker opslag en productie van drugs in het buitengebied zien. Dit brengt grote risico’s met zich mee voor bewoners, omwonenden en milieu.

“Lege loodsen en panden trekken criminelen aan. Ze verbouwen deze bijvoorbeeld tot drugslabs. Levensgevaarlijke chemische fabriekjes voor xtc en amfetaminen. Vaak gaat het om georganiseerde criminaliteit. In ruil voor grote geldbedragen raken kwetsbare mensen betrokken bij het criminele circuit met intimidatie en geweld als gevolg. Verhuurders en omstanders zijn zich meestal niet bewust van de risico’s van drugslabs. Het laboratorium wordt slordig in elkaar gezet met een grote kans op ontploffing. Drugsafval wordt achtergelaten of elders gedumpt. Gebouwen of landerijen worden onherstelbaar aangetast. Ons buitengebied is heel aantrekkelijk voor mensen met foute bedoelingen. Van de buitenkant kun je niet inschatten of iemand kwaad in de zin heeft. Mooie praatjes en snel geld kunnen je enorm in de problemen brengen. Wees weerbaar, durf NEE te zeggen tegen voorstellen van criminelen. Daarnaast is anoniem melden belangrijk omdat we op die manier de veiligheid van onze omgeving en onze inwoners kunnen bewaken.”

Signalen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van een drugslab

  • Drugslabs geven een specifieke (chemische) geur af
  • Er rijden onbekende, verdachte voertuigen over het erf
  • Laden en lossen gebeurt dicht tegen de schuren aan en voertuigen worden zo geparkeerd dat onduidelijk is wat er naar binnen of naar buiten gaat.
  • Grote delen van schuren en loodsen (ook de kieren) zijn dichtgeplakt; je kunt nergens naar binnen kijken
  • Er is voornamelijk activiteit in de nacht en avond

Melden is belangrijk

De overheid heeft jouw ogen en oren hard nodig in de strijd tegen drugscriminaliteit. Herken je bepaalde signalen of bent je zelf benaderd door mogelijke criminelen? Anoniem melden kan via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. Melden bij gemeente of politie kan natuurlijk ook. De politie bereik je via 0900-8844. De gemeente via 0318-578150.

Naast de Meld Misdaad Anoniem campagne brengen politie en gemeenten de komende tijd samen onveilige locaties in kaart en gaan op verschillende manieren het gesprek aan met bewoners. We willen hiermee zorgen dat bewoners weerbaar worden tegen voorstellen van criminelen, nee durven te zeggen en ook weten wat te doen als ze iets vermoeden of er zelf niet meer uitkomen. Meer informatie op: Buitengebied (stopondermijningsamen.nl)