HOME  |  Bestuur & organisatie  |  Nieuwsberichten  |  Verbod op asbesthoudende dakbedekking

Verbod op asbesthoudende dakbedekking (29-10-2018)

Dit item is verlopen op 30-11-2018.

Na 2024 zijn asbestdaken in Nederland verboden. De Tweede Kamer stemde dinsdag 16 oktober jl. met brede steun in met een wetsvoorstel van staatssecretaris Stientje van Veldhoven. Dit betekent dat eigenaren van gebouwen met asbesthoudende dakbedekking deze moeten verwijderen. Hierbij maakt het niet uit of dit dak in bezit is van een particulier, een bedrijf of de overheid. Ook de toestand van het dak is niet relevant voor het verbod.

Met het verstrijken van de tijd raakt elk asbestdak op den duur verweerd. Een verweerd asbestdak levert een dreigend gevaar op voor de leefomgeving. Het vrijkomen van asbestvezels is met het blote oog niet zichtbaar. Een verweerd asbestdak kan daardoor lange tijd het milieu vervuilen. Ook kan het een gevaar opleveren voor de gezondheid van mensen.

Het verbod op asbestdaken is een middel om de hoeveelheid asbest in de leefomgeving te verminderen. Verweerde asbestdaken leveren een bijdrage aan de gestage emissie van asbestvezels in het milieu. Dit komt omdat bijna alle asbestdaken in Nederland matig tot ernstig zijn verweerd. Deze daken worden niet altijd vervangen omdat de functie van het dak door verwering niet direct wordt aangetast.

Meer informatie

Heeft u ook één of meerdere daken die (vermoedelijk) asbesthoudend zijn en wilt u weten wat u moet doen om het asbest te mogen verwijderen? Of wilt u meer informatie over het asbestverbod? Kijk dan op de site infomil.nl/onderwerpen/asbest/gemeentelijke/asbestmodule/veelgestelde-vragen/

Huidige subsidieregeling

Voor de huidige subsidieregeling vanuit het Rijk, zie: www.rvo.nl/subsidies-regelingen/subsidieregeling-verwijderen-asbestdaken

Zelf verwijderen

Heeft u niet meer dan 35 m² aan (vermoedelijk) asbesthoudende dakplaten, dan mag u deze onder voorwaarden zelf verwijderen. Hiervoor dient wel eerst een melding te worden ingediend bij www.omgevingsloket.nl. Aan het indienen van een melding zijn geen kosten verbonden en ook het asbest (tot 35 m²) kunt u op kosten van de gemeente Renswoude afvoeren, mits u in het bezit bent van een bevestiging op de ingediende sloopmelding.

Informatie