HOME  |  Bestuur & organisatie  |  Nieuwsberichten  |  Startsein bouw Bezoekerscentrum Grebbelinie

Startsein bouw Bezoekerscentrum Grebbelinie (15-09-2016)

Dit item is verlopen op 30-11-2016.

Woensdag 14 september jl. is het startsein gegeven voor de bouw van hét bezoekerscentrum Grebbelinie op Fort aan de Buursteeg. Het Bezoekerscentrum Grebbelinie vormt voor het (inter)nationale publiek dé verbindende schakel om het verhaal van de Grebbelinie te kunnen ontdekken. In het bezoekerscentrum komen een museaal gedeelte, kantoorruimtes, wijnhandel en horeca met terras. Pannenkoekenhuis de Bijenmarkt verzorgt de horeca en Heeren van de Wijn gaat in het bezoekerscentrum wijnen verkopen en proeverijen organiseren. Het gebouw krijgt een buitenruimte aan de Noord- en Zuidkant.

Planning

De bouw van het bezoekerscentrum neemt naar verwachting een klein jaar in beslag. In de zomer van 2017 gaan  de deuren van het ‘Bezoekerscentrum Grebbelinie’ open. Er komt een parkeerterrein en een voetpad wandel-verbinding tussen station de Klomp en het Bezoekerscentrum Grebbelinie. Verder zijn er plannen voor  het zuidelijk deel van Fort aan de Buursteeg die nog uitgewerkt worden. In 2019  heeft ProRail een tunnelproject gepland  tussen het zuidelijk en noordelijk deel van Fort aan de Buursteeg. Hier wordt rekening  mee gehouden bij de realisatie van het bezoekerscentrum.

Samenwerkende partijen

Aannemer Temmink bouwt Bezoekerscentrum Grebbelinie. De herinrichting van het gebied bij Fort aan de Buursteeg is een samenwerking van de Provincies Utrecht en Gelderland, Staatsbosbeheer, Waterschap Vallei en Veluwe, Gebiedscoörperatie O-gen, Regio Foodvalley en de omliggende gemeenten Renswoude, Veenendaal en Ede.

Doel herontwikkeling Fort aan de Buursteeg

Fort aan de Buursteeg maakt deel uit van de Grebbelinie, een verdedigingslinie die loopt van Bunschoten tot aan de Grebbeberg in Rhenen. Met de bouw en inrichting van het  bezoekerscentrum rondt de provincie Utrecht  de herontwikkeling van Fort aan de Buursteeg af.  De provincie en alle betrokken partijen willen hiermee het overkoepelende verhaal van de Grebbelinie een nieuwe impuls geven en het gebied bij het fort voor een breed publiek toegankelijk maken.