HOME  |  Bestuur & organisatie  |  Nieuwsberichten  |  Nominatie Nationaal Park Heuvelrug voor ‘Mooiste Natuurgebied van Nederland’

Nominatie Nationaal Park Heuvelrug voor ‘Mooiste Natuurgebied van Nederland’ (12-10-2016)

Dit item is verlopen op 04-11-2016.

Stemmen kan tot 31 oktober, 1 november wordt de uitslag bekend gemaakt.
De gehele Heuvelrug: van de Grebbeberg in het zuiden van de provincie Utrecht tot aan het Gooimeer in Noord-Holland dingt, met twaalf andere natuurgebieden, mee in de publieksverkiezing tot  ‘Mooiste Natuurgebied van Nederland’.

De Heuvelrug, gevormd in de voorlaatste ijstijd, is het op één na grootste bosgebied van Nederland. De rug en haar flanken beslaan circa 40.000 hectare, met afwisselend loof- en naaldbossen, heidevelden en uitgestrekte weiden en cultureel erfgoed. Als bron voor natuur en cultuur onderscheidt dit eeuwenoude gebied zich met haar rijkheid en verscheidenheid. Alle reden om op dit bijzondere Nationale Park te stemmen. Dat kan tot 31 oktober, via de website: www.mooistenatuurgebied.nl of via een sms met ‘ NATUUR 05’  naar 1008. Op 1 november wordt de winnaar van de verkiezing bekend gemaakt.

Op 10 oktober heeft de voorzitter van de vakjury:  prof. mr. Pieter van Vollenhoven, de namen van de dertien genomineerde nationale parken bekend gemaakt, die nog meedingen in de landelijke verkiezing van het mooiste natuurgebied. Dit is een initiatief van het Rijk om het Nederlands publiek meer te betrekken bij de natuur én de natuurgebieden de kans te geven zich verder te ontwikkelen. De drie gebieden met de meeste stemmen ontvangen maximaal 300.000 euro om te investeren in het Nationaal Park. Daarnaast kan de vakjury zelf ook nog één Nationaal Park aanwijzen.

Nationaal Park Heuvelrug

Op en rond de Heuvelrug gaan natuur en cultuur van oudsher hand in hand. Al ruim 100 jaar werken duizenden vrijwilligers, ondernemers, natuurorganisaties, landgoederen en overheden samen om de rijkdom aan natuur en cultuur te behouden en te ontwikkelen. Het zuidelijk deel van de Heuvelrug, (ca.  10.000 hectare) vormt sinds 2003 het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Nu wordt gewerkt aan één groot Nationaal Park van Grebbeberg tot Gooimeer, waar ook mensen kunnen wonen, werken en recreëren. Een stevige, robuuste groene ruggengraat is cruciaal voor de  provincie Utrecht en de Gooi en Vechtstreek binnen de provincie Noord-Holland. Het biedt de basis voor natuurbehoud, economie, leefbaarheid, woonkwaliteit en recreatie. Eén aaneengesloten Nationaal Park is de manier om dit duurzaam te garanderen.