HOME  |  Bestuur & organisatie  |  Nieuwsberichten  |  Lange wachttijden voor medische beoordeling bij rijbewijs

Lange wachttijden voor medische beoordeling bij rijbewijs (27-11-2019)

Dit item is verlopen op 30-04-2020.

In verschillende situaties heeft u voor uw rijbewijs een Gezondheidsverklaring nodig. Met deze verklaring beoordeelt het CBR of u gezond genoeg bent om te rijden. Op dit moment is het erg druk bij het CBR. Het is verstandig om op tijd de Gezondheidsverklaring in te vullen.

Dat betekent 4 maanden voordat uw rijbewijs verloopt. Heeft u problemen met uw gezondheid? Dan adviseert het CBR om 5 maanden van tevoren uw Gezondheidsverklaring in te vullen, omdat u dan waarschijnlijk als onderdeel van de beoordeling ook naar een arts of specialist wordt doorverwezen.

Het CBR kan u helaas niet sneller helpen als u de verklaring eerder indient. Het digitaal indienen van de Gezondheidsverklaring kan het proces wel versnellen. Daarnaast kunt u digitaal op Mijn CBR de status van uw aanvraag op elk moment bekijken.

Hier leest u meer over de stand van zaken bij het CBR

Verschillende manieren om een Gezondheidsverklaring te kopen.

  • Mijn CBR  voor het online kopen en invullen van een Gezondheidsverklaring. Inloggen op Mijn CBR gaat via DigiD en met sms-controle en betalen gaat via iDeal.
  • De CBR webshop voor een papieren Gezondheidsverklaring. Dit kost 10 euro extra. De verklaring is zonder DigiD te bestellen en wordt binnen 5 werkdagen verstuurd. Betalen gaat via iDeal.
  • Het CBR-examencentrum in Amsterdam, Arnhem, Eindhoven en Rijswijk voor een papieren Gezondheidsverklaring. Betalen is alleen mogelijk met pin.

U kunt uw papieren Gezondheidsverklaring ook bij de gemeente kopen:

  • tijdens openingstijden aan de balie in het gemeentehuis. U kunt contant of per pin betalen. U krijgt de papieren versie gelijk mee.
  • via de website met het formulier Gezondheidsverklaring rijbewijs aanvragen. U betaalt via iDeal en krijgt de papieren versie via de post toegezonden.