HOME  |  Bestuur & organisatie  |  Nieuwsberichten  |  Koninklijke onderscheidingen voor mevrouw Tinholt-Burggraaf en de heer Faasse

Koninklijke onderscheidingen voor mevrouw Tinholt-Burggraaf en de heer Faasse (26-04-2019)

Dit item is verlopen op 31-05-2019.

Burgemeester Doornenbal reikte vrijdag 26 april tijdens de jaarlijkse Lintjesregen een onderscheiding uit aan mevrouw E. Tinholt en de heer Th. P. Faasse. Beiden zijn gedecoreerd als Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw E. (Betsie) Tinholt-Burggraaf

Mevrouw Tinholt ontvangt haar onderscheiding voor haar langdurige en onuitputtelijke betrokkenheid en inzet voor statushouders die in Renswoude verblijven. Sinds 1996 zet ze zich met passie in om statushouders een warme plek in Renswoude te geven. Ze is een drijvende kracht achter vele activiteiten met als doel de sociale contacten te bevorderen en statushouders onderdeel te laten zijn van de Nederlandse samenleving. Zo ondersteunt en stimuleert ze sport en vrijetijdsbesteding en haar huis stelt ze open voor het organiseren van ontmoetingen tussen statushouders en inwoners van Renswoude. Ook helpt ze met onder andere vragen rondom de Nederlandse wetgeving, staat cliƫnten bij in diverse administratieve zaken en regelt diverse aanvragen voor uitkeringen, verzekeringen en toeslagen. Daarnaast heeft ze 10 jaar lang op eigen initiatief in haar eigen huiskamer een wekelijks terugkerende bijeenkomst georganiseerd voor statushoudervrouwen vanuit allerlei culturen. In deze bijeenkomsten leerden ze van elkaar en fungeerde mevrouw Tinholt als taal- en integratiecoach om de Nederlandse taal beter te begrijpen. Door haar discretie, respect voor culturele achtergronden en inlevingsvermogen is zij voor veel inwoners van Renswoude een vertrouwenspersoon.

Naast haar vrijwillige inzet voor het Vluchtelingenwerk is ze vanaf 1984 ook als vrijwilliger actief voor diverse andere organisaties. Ze zet zich in voor diverse goede doelen in ontwikkelingslanden door onder andere spullen te verkopen in de Wereldwinkel en acties op te zetten in de kerk. Ook organiseert ze Alpha-cursussen, regelt ze diverse kinder- en jeugdactiviteiten voor de Hervormde kerk waaronder bijvoorbeeld de vakantiebijbelclub  en bezoekt ze namens de Hervormde Vrouwen Dienst oudere mensen vanuit de kerk.
 

De heer Th. (Theo) P. Faasse

De heer Faasse is sinds 1960 vrijwilliger scheidsrechter veldvoetbal voor de KNVB en is nog steeds wekelijks inzetbaar. Daarnaast is hij van 2009 tot 2015 verenigingsscheidsrechter geweest voor Voetbalvereniging Renswoude en omstreken. Hij heeft diverse dameselftallen gecoacht en getraind voor competitiewedstrijden. De heer Faasse is voor zijn langdurige inzet in 2007 onderscheiden met een gouden KNVB-speld en in 2014 is hij benoemd tot scheidsrechter van verdienste.

Daarnaast is de heer Faasse actief geweest voor diverse organisaties en heeft hij diverse functies vervuld met een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid. Van 1982 tot 1988 was hij lid van de gemeenteraad. Van 1980 tot 1988 had hij een taak als kerkraadslid en diaken van de Hervormde gemeente in Renswoude waarin hij veel gesprekken en huisbezoeken voerde. Daarnaast is de heer Faasse een echte bruggenbouwer. Hij heeft de samenwerking weten te bevorderen door o.a. gezamenlijk diensten te organiseren met de Gereformeerde Kerk in Renswoude. Ook als voorzitter van de Stichting Welzijn Ouderen Scherpenzeel-Renswoude wist hij de ouderen in deze dorpen samen te brengen. Ouderen uit beide dorpen komen nu nog steeds samen om o.a. fietsdagen van de Fietsclub SWO bij te wonen waar de heer Faasse nog steeds voorzitter en organisator van is. Daarnaast heeft hij jarenlang voor Tafeltje Dekje maaltijdservice gereden om een bijdrage te leveren aan de noodzakelijke primaire zorg aan ouderen in hun omgeving.

(Foto J.A.A.H. Hosang)