HOME  |  Bestuur & organisatie  |  Nieuwsberichten  |  Inrichting Fort aan de Buursteeg vordert gestaag

Inrichting Fort aan de Buursteeg vordert gestaag (22-03-2017)

Dit item is verlopen op 01-07-2017.

Oplevering wandelpad en parkeerplaats
Het gebied in en om Fort aan de Buursteeg in Renswoude wordt opnieuw ingericht. De bouw van het Grebbelinie Bezoekerscentrum is in volle gang en inmiddels is het 2 kilometer lange wandelpad en het parkeerterrein opgeleverd. Het wandelpad legt de verbinding tussen station de Klomp en het bezoekerscentrum.

Voorlopig mag het wandelpad ook als fietspad gebruikt worden. Het parkeerterrein biedt ruimte voor 100 parkeerplaatsen. Hiermee wordt de bereikbaarheid en beleefbaarheid voor bezoekers op Fort aan de Buursteeg en het bezoekerscentrum dat deze zomer de deuren opent vergroot.

Het zuidelijk deel op Fort aan de Buursteeg wordt nog verder ontwikkeld. Het eerste snoeiwerk heeft plaatsgevonden, waardoor de zichtlijnen weer zijn hersteld. Er vinden nog baggerwerkzaamheden plaats en het herplanten van een aantal markante bomen, die ruimte hebben gemaakt voor de realisatie van het wandelpad. Eind 2017 gaan we aan de slag met het beleefbaar maken van enkele cultuurhistorische elementen op het fortterrein. Daarnaast heeft ProRail in 2018- 2019 een tunnelproject gepland tussen het zuidelijk en noordelijk deel van het fort.

Afronding nabij

De herinrichting is een samenwerking van de provincies Utrecht en Gelderland, Staatsbosbeheer, Waterschap Vallei en Veluwe, Gebiedscoöperatie O-gen, Regio Foodvalley en de omliggende gemeenten Renswoude, Veenendaal en Ede. Met de bouw en inrichting van het bezoekerscentrum en de inrichting van het zuidelijk deel van het fortterrein rondt de provincie Utrecht de herontwikkeling van Fort aan de Buursteeg af. De provincie wil hiermee het overkoepelende verhaal van de Grebbelinie een nieuwe impuls geven en het gebied voor een breed publiek toegankelijk maken.

Grebbelinie Bezoekerscentrum

Het bezoekerscentrum opent in juli 2017 de deuren voor publiek. Hier duikt de bezoeker in het verhaal van de Grebbelinie. Een vernuftige verdedigingslinie tussen Rhenen en Spakenburg dat ons land ruim tweehonderd jaar heeft beschermd. In het bezoekerscentrum komen een expositieruimte, restaurant met terras, een wijnproeflokaal en kantoorruimte. Het gebouw komt in eigendom van Staatsbosbeheer. Gebiedscoöperatie O-gen gaat zich hier als hoofdhuurder vestigen en neemt de exploitatie voor zijn rekening. Restaurant Grebbelounge en Heeren van de Wijn verzorgen de horeca.