HOME  |  Bestuur & organisatie  |  Nieuwsberichten  |  Durf jij het aan? Dertig dagen geen alcohol? Doe mee aan IkPas!

Durf jij het aan? Dertig dagen geen alcohol? Doe mee aan IkPas! (20-02-2017)

Dit item is verlopen op 01-07-2017.

Doe mee aan IkPas

Nieuwjaar ligt alweer even achter ons. Hebt u goede voornemens gemaakt? Wat vaker naar de film of uiteten gaan, meer bewegen, stoppen met roken, minder drinken? En? Hebt u het kunnen volhouden? Uit onderzoek blijkt dat hierin maar 17% slaagt. Op 1 maart 2017 start de landelijke campagne IkPas. FrisValley – het regionale alcoholmatigingsproject van de gemeenten Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen – doet ook mee aan de campagne en daagt u uit om u op te geven om 30 (of 40) dagen alcohol te laten staan. Moeilijk? Deelnemers van vorig jaar vonden het ‘een makkie’. Wat let u? Doe mee. IkPas.

Fris de lente in met IkPas

De initiatiefnemers van IkPas, de actie waarbij wordt opgeroepen 30 of 40 dagen geen alcohol te drinken, houden hier rekening mee: de actie start op 1 maart. Want de ervaring leert dat je goede voornemens goed moet voorbereiden. Des te groter de kans op succes.

Waarom zou ik het doen, 30 of 40 dagen niet drinken?

Alcoholgebruik heeft positieve kanten: veel mensen vinden het lekker, het wordt als feestelijk gezien, kan in sociale contacten mensen nét even over die drempel heen helpen, veel mensen vinden zónder niet gezellig. De positieve indruk van alcohol overheerst bij de meeste mensen. Vandaar dat men niet graag stil wil staan bij de negatieve kanten van de stof alcohol binnen drank. Maar die zijn er echter wel degelijk:

  1. Op de korte termijn is de meest bekende wel de kater: alcohol onttrekt vocht aan je hersenen met hoofdpijn, misselijkheid, braken en een duf gevoel de dag erna als mogelijk gevolg. Die kater weerhoudt op zijn beurt de meeste drinkers er niet van de volgende keer het wat kalmer aan te doen. De positieve verwachtingen bij alcoholgebruik verdringen heel snel de gedachte aan de kans op een kater.
  2. Op de langere termijn kan alcohol schadelijk zijn voor uw gezondheid.

De belangrijkste redenen op een rij

Reden 1: Bewustwording van alcoholgebruik

Door tijdelijk geen alcohol te drinken, merk je welke rol alcohol (vaak onbewust) in je leven speelt. 76% van de deelnemers is zich na IkPas meer bewust van hun alcoholgebruik en kiezen bewuster óf, wanneer en hoeveel ze willen drinken in plaats van te handelen uit gewoonte.

Reden 2: Minder alcohol drinken

Door mee te doen aan IkPas drink je ook na de actie structureel minder. Zes weken na IkPas dronk nog steeds ruim 58% van de deelnemers minder alcohol, na zes maanden dronk men gemiddeld 32% minder dan vóór de actie. Ook fijn voor je portemonnee trouwens.

Reden 3: Beter slapen

Door tijdelijk geen alcohol te drinken, slaap je beter. 48% van de deelnemers kan dat beamen. En ook deelnemers die in het verleden slaapdagboeken invulden, hadden die ervaring.

Reden 4: Fitter voelen

Door geen alcohol te drinken, voel je je fitter. Dit wordt door 52% van de deelnemers bevestigd. Een aantal deelnemers maakte bijvoorbeeld ook melding van persoonlijke toptijden bij loopjes.

Reden 5: Beter ‘nee’ kunnen zeggen

Geen alcohol drinken, is ook voor je omgeving wennen, je zult standvastig moeten zijn in een rondje weigeren. 49% kan na de actie beter ‘nee’ zeggen tegen alcohol. Daarvoor hoeven ze niet persé de Bob te zijn.

Reden 6: Goed voorbeeld voor jongeren

Met even geen alcohol drinken, kun je een voorbeeld stellen aan jongeren. 49% van de deelnemers heeft het gevoel dat ook echt te hebben gedaan. Ook jongeren merken dit op, bleek uit onderzoek van Windesheim.

Reden 7: Doorbreken van gewoontegedrag

Meedoen met IkPas betekent je gewoontes doorbreken. Maar liefst 52% van de deelnemers heeft het gevoel dat ook echt te hebben gedaan. En als ’t met alcohol kan, kan het ook met chocolade J.

Reden 8: Afvallen

25% van de deelnemers is na de actie gewicht kwijtgeraakt. Voor menig deelnemer een belangrijke reden om ook na IkPas minder alcohol te drinken.

Doet u mee?

IkPas start 1 maart 2017, aanmelden kan via www.ikpas.nl.