HOME  |  Bestuur & organisatie  |  Nieuwsberichten  |  10/03/2021 Nieuwsbericht inzake AED

10/03/2021 Nieuwsbericht inzake AED (10-03-2021)

AED, daar red je levens mee!

Eind 2017/begin 2018 heeft de gemeente in samenwerking met de EHBO-vereniging een AED-project opgezet met als doel ‘meer burgerhulpverleners en meer AED’s die 24/7 beschikbaar zijn’. Door deze acties hangt er in Renswoude op meerdere locaties een AED die 24/7 beschikbaar is. Het gaat om de volgende locaties:

  • Gemeentewerf aan de Molenstraat 12;
  • Appartementencomplex aan de Watersnipweide;
  • Aula aan de Nijborg 4;
  • Dorpshart.

Bij de politiepost aan de Dorpsstraat 4 hing ook een AED, maar deze is in verband met de verbouwing van het gemeentehuis tijdelijk verwijderd.

De AED’s hangen in een AED-kast met codeslot. De AED’s zijn aangemeld bij Hartslag.nu. Dit is een systeem dat is opgezet door een groot aantal ambulancediensten. Voor mensen die worden getroffen door een hartstilstand komt het erop aan dat er zo snel mogelijk hulp komt en het hart weer wordt geactiveerd. Hoewel de ambulances van de RAVU zo snel mogelijk ter plaatse zijn, is het van levensbelang om – in afwachting van de komst van de ambulance – het hartritme te activeren. Dat kan met een defibrillator die eenvoudig te bedienen is door vrijwilligers; de burgerhulpverleners. Om de vrijwillige burgerhulpverleners te alarmeren is het systeem HartslagNu ontwikkeld.

HartslagNu is gekoppeld aan het systeem van de Meldkamer Ambulancezorg. Bij een melding van een (mogelijke) reanimatie worden niet alleen twee ambulances op weg gestuurd, maar wordt ook automatisch een groep burgerhulpverleners in de omgeving gealarmeerd.

De burgerhulpverlener die is ingeschreven in het systeem van HartslagNu ontvangt een oproep met instructies via de speciale app op zijn of haar smartphone of via een sms. De instructies kunnen zijn: ‘ga direct naar het slachtoffer en start reanimatie op’, of: ‘haal direct een AED’ met daarbij de plaats van de AED (met de code van het slot van de kast) en het adres van het slachtoffer.

Bij gebruik van de app van HartslagNu wordt aan de hand van de locatie van de burgerhulpverlener automatisch bepaald of hij of zij wordt gealarmeerd. Dat gebeurt alleen wanneer iemand daadwerkelijk binnen zes minuten bij een slachtoffer kan zijn. De slimme app houdt daarbij rekening met lokale infrastructuur als wegen, spoorwegen, waterwegen en bruggen.

De app alarmeert niet alleen burgerhulpverleners, ze wijst ook de weg en ze heeft een handige ingebouwde metronoom die het tempo aangeeft waarin gereanimeerd moet worden. De app heeft een duidelijke, eigen alarmtoon. Bij het alarmeren per sms, wordt door het systeem uitgegaan van het adres dat de burgerhulpverlener voor zichzelf via de website van HartslagNu heeft ingevuld. Dit kan één adres zijn, maar er kunnen ook meerdere adressen toegevoegd worden zoals bijvoorbeeld een thuisadres en een werkadres.

Wordt burgerhulpverlener

Iedereen die kan reanimeren, kan zich bij www.HartslagNu.nl aanmelden. Jong en oud. Hoe meer mensen bij het netwerk zijn aangesloten, hoe beter.

First Responder Brandweer

De burgerhulpverleners zijn overigens niet de enigen die worden gealarmeerd als er sprake is van een hartritmestoornis. De Brandweer Renswoude (First Responder) doet dit ook.