HOME  |  Bestuur & organisatie  |  Corona COVID-19

Corona COVID-19

Op deze pagina geven wij u informatie over het Coronavirus. Als er lokale zaken zijn te melden, vindt u die hier. Heeft u vragen over het virus? Bekijk de veelgestelde vragen en antwoorden of de actuele informatie op de website van het RIVM of de liveblog van de GGD regio Utrecht over de laatste ontwikkelingen in de provincie Utrecht. U kunt ook bellen naar het RIVM: 0800-1351. Dit telefoonnummer is dagelijks bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. 

 • Het telefoonnummer waarmee de gemeente belt

  Het algemene nummer van de gemeente is 0318 578 150. Maar als u door de gemeente gebeld wordt, is dat niet het nummer dat wordt weergegeven. Dit zorgt voor verwarring.

  lees meer
 • Alleen samen krijgen we corona onder controle

  Positief getest op corona en behoefte aan contact met de burgemeester, meld je dan!

  Mijn dagen zien er, waarschijnlijk net als bij u/jou, heel anders uit dan normaal. Overleggen die niet noodzakelijk zijn, gaan niet door. De vergaderingen en overleggen die wel doorgaan, gaan via “Teams”, “ Zoom” of een andere vorm van beeldbellen. De meeste overleggen kunnen gewoon vanuit huis. WhatsApp zorgt voor een giga berichtenstroom op m’n telefoon. Een constante verbinding met mijn collega’s in de Veiligheidsregio en met het lokale Coronabeleidsteam.

  lees meer
 • Nieuwe Noodverordening Veiligheidsregio Utrecht 27 maart 2020

  Het kabinet heeft aanvullende maatregelen getroffen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Iedereen moet zich daar aan houden. Overtreding van de regels is strafbaar. Er is op 27 maart 2020 een nieuwe noodverordening ingesteld. Daardoor kunnen de handhavers van de gemeente en de politie controleren of iedereen zich aan de maatregelen houdt. De gemeente vertrouwt er op dat iedereen dat doet.

  lees meer
 • In Renswoude is de eerste besmetting met het coronavirus (COVID-19) vastgesteld

  In de gemeente Renswoude is de eerste besmetting met het coronavirus (COVID-19) vastgesteld. Het contactonderzoek dat GGD regio Utrecht in dit soort situaties altijd doet vindt momenteel plaats.

  lees meer
 • Wake-up call...

  Soms zijn er momenten waarvan je weet dat die je nog wel een poos bij zullen blijven.
  Dat moment had ik vanmorgen. Ik belde met de echtgenote van de persoon in ons dorp, waarvan wij weten dat hij positief getest is met het COVID-19 virus. Zij heeft me inzicht gegeven in een situatie die mij tot nu toe onbekend was; wat er met je gebeurt als je je ziek voelt en je deze klachten voorlegt aan de dokter tot aan het uiteindelijk echt doodziek zijn van corona.

  lees meer
 • Coronamaatregelen verlengd tot en met dinsdag 28 april

  Het kabinet heeft vandaag besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. In de week vóór 28 april beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Voor het aanstaande Paasweekeinde is het dringende advies om ook dan thuis te blijven.

  lees meer
 • Digitaal vergaderen tijdens de coronacrisis

  De komende periode vinden er geen fysieke vergaderingen plaats als gevolg van het coronavirus. Persoonlijke contacten moeten zoveel mogelijk worden beperkt en dat heeft het college van B&W en de gemeenteraad ertoe gebracht om, zolang dit nodig is, alleen nog digitaal te vergaderen. Dit geldt voor zowel de raads- als commissievergaderingen, waarbij iedereen vanuit huis deelneemt aan een digitale vergadering.

  lees meer
 • Informatie over Coronavirus in meerdere talen

  Het is belangrijk dat de informatie over het Coronavirus zoveel mogelijk mensen bereikt. Kijk op pharos.nl/coronavirus/ voor de informatie in meerdere talen.

 • Veelgestelde vragen over maatregelen en handhaving

  Op de website van de rijksoverheid staan de veelgestelde vragen over de maatregelen en handhaving klik hier

 • Aangescherpte maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen

  Maandag 23 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Minister-president Rutte en de ministers De Jonge, Grapperhaus en Van Rijn lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) maandag 23 maart 2020 toe tijdens een persbijeenkomst.

  lees meer
 • Blijf thuis, houd afstand

 • Tijdelijke ondersteuning voor zelfstandig ondernemers (TOZO)

  Door de maatregelen tegen het Coronavirus missen veel zelfstandig ondernemers, onder wie zzp-ers, inkomsten. Het kabinet ondersteunt die ondernemers die hierdoor financieel in de knel komen met een tijdelijke regeling.

  De regeling heet “Tijdelijke ondersteuning voor zelfstandig ondernemers (TOZO)” en loopt tot  1 juni 2020. Officieel is deze regeling nog niet van kracht, maar we delen alvast de belangrijkste informatie.

  lees meer
 • Noodverordening Veiligheidsregio Utrecht

  De overheid heeft een reeks maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Overtreding van de maatregelen is strafbaar. Om de maatregelen te kunnen handhaven, heeft de voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht een noodverordening ingesteld (link).

  lees meer
 • Bereikbaarheid gemeente in verband met coronavirus

  In verband met de maatregelen rond het coronavirus is de bereikbaarheid van de gemeente aangepast. Waar mogelijk, werken de medewerkers vanuit huis. We doen ons best de dienstverlening zo goed mogelijk door te laten gaan. U kunt ons op de volgende manieren bereiken. 

  lees meer
 • Gemeente biedt zelfstandig ondernemers tijdelijk extra financiële ondersteuning

  Veel zelfstandig ondernemers en zelfstandigen zonder personeel kampen met financiële tekorten als gevolg van het coronavirus. Om hen te ondersteunen heeft het Rijk op 17 maart 2020 een noodpakket met maatregelen voor behoud van banen en economie vastgesteld. 

  De gemeente regelt de extra tijdelijke financiële ondersteuning voor in Renswoude gevestigde ondernemers en zzp-ers.

  lees meer
 • Coronaloket voor ondernemers

  VNO-NCW, MKB-Nederland en PZO-ZZP hebben samen met de Kamer van Koophandel een coronaloket geopend voor ondernemers met vragen. Bij dit loket vindt u informatie die kan helpen bij vragen over welke regelingen er bestaan, hoe u moet handelen in bepaalde gevallen en wat aanbevolen is om nu te doen. Het loket is telefonisch te bereiken via 0800-2117, op werkdagen tussen half 9 negen 's ochtends en 5 uur 's middags.

 • Werktijdverkorting en WW-uitkering

  Heeft u minder werk voor uw medewerkers omdat uw bedrijf is getroffen door de gevolgen van het Coronavirus? U kunt werktijdverkorting en een WW-uitkering voor uw personeel aanvragen als u aan de voorwaarden voldoet. Een vergunning voor werktijdverkorting vraagt u aan bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

  lees meer
 • 16-3-2020 Aanvullen maatregelen onderwijs, horeca, sport

  Zondag 15 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Scholen en kinderdagverblijven sluiten tot en met maandag 6 april. Datzelfde geldt voor eet- en drinkgelegenheden (niet voor hotels) en sport- en fitnessclubs.

  Minister Bruins (Medische Zorg) en minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) toe tijdens een persbijeenkomst.  Lees de maatregelen op rijksoverheid.nl

  lees meer
 • Burgemeester Petra Doornenbal: 'Corona, het weet wat!

  13 maart 2020
  Corona, het weet wat!
  Gisteravond en vandaag stond bij mij geheel in het teken van de bestrijding van de verspreiding van het coronavirus.
  Veel gesprekken en overleggen. Zowel binnen als buiten het gemeentehuis.

  lees meer
 • 12-03-2020 wijziging landelijke maatregelen

  De landelijke maatregelen zijn gewijzigd om verspreiding van het coronavirus in Nederland te voorkomen. 

  De voorzitter van de veiligheidsregio Utrecht (VRU) is de heer Van Zanen. Hij is burgemeester van Utrecht en wij delen hier de video naar aanleiding van de landelijke maatregelen.

  De maatregelen zijn:

  lees meer