HOME  |  Bestuur & organisatie  |  Bekendmakingen  |  Algemeen  |  23-09-2019 - Open Monumentendag in Renswoude was een groot succes!

23-09-2019 - Open Monumentendag in Renswoude was een groot succes!

Dit item is verlopen op 23-01-2020.
Gegevens bekendmaking
Publicatiedatum: 23-09-2019

Mede dankzij vele vrijwilligers én het mooie weer was Open Monumentendag 2019 op zaterdag 14 september een groot succes. Vele Renswoudenaren en inwoners uit de regio hebben een bezoek gebracht aan de opengestelde monumenten in Renswoude. Ook de jeugd was massaal aanwezig en heeft o.a. genoten van oud-Hollandse spellen op het kasteelplein. De te behalen letters vormden het woord PLEZIER.

Velen hebben ook de kinderquiz gemaakt die in de Oudheidkamer plaats vond. De twee winnaars zijn inmiddels bekend. Het zijn Sam Kluts, 7 jaar en Lisanne Bouw, 8 jaar. Nogmaals gefeliciteerd met jullie gewonnen prijs: een rondleiding door Kasteel Renswoude.

De goede antwoorden van de kinderquiz staan hieronder:

Vraag 1: buiten staat een toilet van vroeger. Ze noemden dit een plee of het huusje. Vroeger was er   nog geen wc-papier. Weet jij waar ze vroeger de billen mee schoon maakte?

a. Krantenpapier

Vraag 2: In de vitrinekast van de zijkamer ligt houten speelgoed. Wat kon je hier mee doen?

c. Tollen

Vraag 3: Op de keukentafel liggen voorwerpen van vroeger. Waar werd vroeger het groen gekleurde voorwerp met houten handvat voor gebruikt?

c. Om snijbonen te draaien

Vraag 4: Op de vensterbank van de zijkamer ligt een koperen voorwerp (nr. 27). Weet jij wat dit is?

c. Verfbrander (om oude verf van het hout af te branden)

Vraag 5: De luiken van deze kasteelwoningen zijn wit met rood geschilderd. Weet jij waarom?

a. De kasteelwoningen werden vroeger altijd in dezelfde kleur geschilderd als het landgoed waar deze woningen bij hoorden